Gratis adviesgesprek? Bel ons op 085-080 10 60

Wettelijke bedenktijd bij aankoop huis

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen, is het belangrijk om te weten wat de wettelijke bedenktijd precies inhoudt. De wettelijke bedenktijd is de periode waarin je nog kunt beslissen of je het huis wel of niet wilt kopen, zonder daarvoor een financiële verplichting aan te gaan. In dit blog wordt uitgelegd wat de wettelijke bedenktijd is en hoe deze in zijn werk gaat.

Wat is de wettelijke bedenktijd?

De wettelijke bedenktijd is een periode van 3 dagen waarin de koper de mogelijkheid heeft om het koopcontract te annuleren. Deze bedenktijd is er vooral om de koper te beschermen in deze hectische tijden, waarbij er vaak snel geschakeld moet worden. Van deze 3 dagen moeten er verplicht twee werkdagen zijn. Met andere woorden, eindigt de wettelijke bedenktijd in het weekend of op een feestdag, dan wordt de termijn helaas verlengt tot de eerstvolgende werkdag en zit jij als verkoper dus minimaal 1 dag en soms ook 2 dagen langer in spanning.

Wanneer begint de wettelijke bedenktijd?

De 3 dagen wettelijke bedenktijd gaan in om 0.00 uur van de dag nadat een getekend exemplaar van de koopovereenkomst aan de koper is overhandigd (dus niet nadat de koper de koopovereenkomst heeft ondertekend). Als de notaris het koopcontract opstelt, legt hij ook vast wanneer de bedenktijd precies ingaat. Er kan dan ook geen misverstand ontstaan tussen koper en verkoper. Daarnaast wordt onder de koopovereenkomst een verklaring van de koper opgenomen, dat hij een exemplaar van de koopovereenkomst heeft ontvangen. Dit wordt een ontvangstbevestiging genoemd en is vaak de laatste pagina van de koopovereenkomst.

Hoe werkt de wettelijke bedenktijd?

Tijdens de bedenktijd kan een koper afzien van de koop. Hiervoor hoeft een koper geen reden op te geven. Volgens de wet is een koper vrij, in hoe deze mededeelt aan de verkoper dat hij afziet van de koop. Toch is het aan te raden dit op een manier te doen, waarbij vaststaat dát en wanneer de mededeling de koper heeft bereikt. Het is dus verstandig om dit schriftelijk te doen. Dit kan via een brief, e-mail en zelfs een app aan de verkoper / makelaar. Zodra de verkoper de annulering ontvangt, is het koopcontract ontbonden en hoef je, als koper, geen verdere verplichtingen na te komen.

Wat als de wettelijke bedenktijd is vertreken?

Als de wettelijke bedenktijd is verstreken, is het koopcontract definitief. Je bent dan verplicht om het huis te kopen en te betalen volgens de afspraken in het koopcontract. Behalve natuurlijk als je een beroep kan doen op één van de ontbindende voorwaarden. Die bespreken we in een andere blog.

Contact

call (085) 080 10 60 mail info@kijknaarhuizen.nl Plan een adviesgesprek
check Altijd een topmakelaar
check Veel lokale marktkennis
check Vaste lage prijs
check Full service van hoge kwaliteit
© Copyright 2024 kijknaarhuizen.nl | Privacyverklaring | Cookiebeleid | | Algemene voorwaarden | Website door Nextlead