Gratis adviesgesprek? Bel ons op 085-080 10 60

Wil je een bod doen?

Voordat je een bod kunt doen, heb je een account nodig.

Heb je al een account?
Log in en ga naar ‘Mijn bezichtigingen’.
Selecteer bij acties ‘Aanbod bekijken’ en
doe een bod op je droomhuis.

Inloggen chevron_right

Geen account?

Beschik je nog niet over een account? Volg dan de onderstaande drie stappen.

Bezichtiging plannen

Om een bod te kunnen doen, moet je altijd eerst een bezichtiging plannen.

Een bezichtiging plannen kun je doen door in het menu naar Aanbod te gaan, vervolgens een woning te selecteren en dan te klikken op ‘Plan een bezichtiging’.

Heb je voor de betreffende woning een bezichtiging gepland?
Klik dan op stap 2.

Account aanmaken

Nadat je een bezichtiging hebt aangevraagd, ontvang je van de verkoopmakelaar een e-mail met een persoonlijke link om een account aan te maken en daarbij tevens het verzoek om de afspraak voor de bezichtiging te bevestigen.

Zodra je je account hebt aangemaakt en de afspraak voor de bezichtiging hebt bevestigd, worden de verkoper en de makelaar op de hoogte gesteld.

Het is nu mogelijk om een bod uit te brengen.
Voor een uitleg over hoe dat werkt, klik op stap 3.

Breng een bod uit

1. Na het aanmaken van een account kun je een bod uitbrengen.
2. Je kunt zoveel biedingen doen als je wilt.
3. Bij het uitbrengen van het bod geef je aan onder welke voorwaarden je het bod doet.
4. De koper dient rekening te houden met de bijkomende transactie- en afhandelingskosten.
5. Als je jouw bod hebt uitgebracht, is het uiteindelijk aan de verkopende partij om aan te geven welk bod wordt geaccepteerd.

Belangrijk om rekening mee te houden

De verkoper beslist
De verkoper beslist uiteindelijk zelf aan wie hij wil verkopen. Het is dus niet verplicht om de woning te verkopen aan de bieder met het hoogste bod.

Wettelijke bedenktijd
Daar staat tegenover dat je als consument/koper recht hebt op de wettelijke bedenktijd. Pas na afloop hiervan ben je definitief gebonden aan de koopovereenkomst.

Hoe werkt het bieden bij kijknaarhuizen.nl

Bieden via kijknaarhuizen.nl kan op verschillende manieren. Je hebt in totaal vier biedprocessen. Een verkoper heeft de keuze uit:

 1. Open met einddatum: Iedereen kan zien wanneer en wat er geboden is. Op de einddatum wordt besloten op welk bod wordt ingegaan.
 2. Open zonder einddatum: Iedereen kan zien wat er geboden is. De verkoper kan op elk moment en voor elk bod beslissen of hij tot verkoop wil overgaan.
 3. Gesloten met einddatum: Biedingen zijn niet voor iedereen zichtbaar. Op de einddatum wordt besloten op welk bod wordt ingegaan.
 4. Gesloten zonder einddatum: Elk bod wordt voorgelegd aan de verkoper, die vervolgens kan beslissen of er op het bod wordt ingegaan.

Let op: bij open biedingen is het niet verplicht om hoger te bieden dan het hoogste bod (maar hoger bieden geeft natuurlijk wel altijd de beste kans). De reden hiervoor is dat een verkoper ook wel eens kan kiezen voor een ander bod dan het hoogste bod omdat de voorwaarden beter zijn, bijvoorbeeld omdat er geen financieringsvoorbehoud is.

 

Neem contact met ons op

Op kijknaarhuizen.nl komen makelaar, koper en verkoper samen. Ben je tijdens het speuren op onze website op je droomhuis gestuit of wil je gebruik maken van de diensten van één van onze makelaars? Neem dan gerust contact met ons op.

Neem contact op chevron_right

Veelgestelde vragen

Als er een verkoop tot stand komt betaalt de koper transactie en -handelingkosten.
Dit bedrag komt boven op het bod en vormt bij elkaar de koopsom. Deze kosten worden onderdeel van de aankoopprijs en kunnen meegefinancierd worden.
De kosten bestaan onder andere uit:

 • Zoek- en informatiekosten.
 • Contractkosten zijn de kosten om tot een overeenkomst te komen met een andere partij in de transactie, het opstellen van een contract etc.
 • Controle- en nalevingkosten zijn de kosten die moeten worden gemaakt om er zeker van te zijn dat alle partijen zich aan de voorwaarden in het contract houden, en de kosten die men maakt om actie te ondernemen tegen een partij die zich niet aan de voorwaarden houdt, bijvoorbeeld juridische kosten.
 • Bemiddelingskosten.
 • Verzekeringskosten.
 • Onderhoudskosten.

Bij kijknaarhuizen.nl heeft de verkoper keuze uit verschillende biedprocessen:

 • Open met einddatum
  Iedereen kan zien wanneer en wat er geboden is. Op de einddatum wordt besloten op welk bod wordt ingegaan.
 • Open zonder einddatum
  Iedereen kan zien wat er geboden is. De verkoper kan op elk moment en voor elk bod beslissen of hij tot verkoop wil overgaan.
 • Gesloten met einddatum
  Biedingen zijn niet voor iedereen zichtbaar. Op de einddatum wordt besloten op welk bod wordt ingegaan.
 • Gesloten zonder einddatum
  Elk bod wordt voorgelegd aan de verkoper, die vervolgens kan beslissen of er op het bod wordt ingegaan.

Het bedrag dat je kan lenen aan hypotheek + je overwaarde + je eigen vermogen= wat je kunt bieden. Om te weten of je overwaarde hebt is het verstandig een makelaar te vragen om te bepalen wat je huis waard is. Hij kan dit doen door middel van een vrijblijvende waardebepaling. Het handigste is om een aantal makelaars uit te nodigen.

De tarieven voor overdrachtsbelasting zijn in 2023 opnieuw aangepast. Er geldt een hoger tarief voor tweede woningen en vastgoedbeleggers dan voor particuliere woningeigenaren. Het standaardpercentage overdrachtsbelasting in 2023 is 2% van de koopsom voor woningen waar je zelf voor langere tijd in gaat wonen. Dus stel: jij koopt een woning van € 450.000. Dan betaal je € 450.000 x 0,02 = € 9.000.

Om voor die 2% (een verlaagd tarief) in aanmerking te komen, moet je de Verklaring overdrachtsbelasting laag tarief invullen. Zorg ervoor dat deze verklaring vóór de sleuteloverdracht de notaris bereikt.

Op dit tarief voor overdrachtsbelasting in 2023 geldt een uitzondering voor starters. Zij betalen onder bepaalde voorwaarden (zoals dat de woning maximaal € 440.000 mag kosten) helemaal geen overdrachtsbelasting. Daarover verderop in dit artikel meer.

Overdrachtsbelasting in 2023 voor een pand waarin je niet zelf woont

Voor vakantiewoningen, bedrijfspanden, woningen voor de verhuur en andere onroerende zaken waarin je niet zelf voor langere tijd gaat wonen, geldt een verhoogd percentage, namelijk 10,4%. Dit geldt onder andere voor:

 • grond of gebouwen die je niet direct met een woning mee koopt (zoals een garage of tuin die je los koopt);
 • een tweede woning of vakantiewoning (ook een stacaravan op een vakantiepark valt hieronder);
 • een woning bestemd voor verhuur;
 • bedrijfsgebouwen;
 • een kavel waar je een woning op laat bouwen in eigen beheer;
 • de gekochte steiger en het water bij een woonark.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters

Woningkopers tussen de 18 en 35 jaar hoeven in 2023 géén overdrachtsbelasting te betalen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Op het moment dat je de transportakte ondertekent (bij de sleuteloverdracht) ben je tussen de 18 en 35 jaar oud.
 • Je koopt een woning waarin jij zelf langere tijd gaat wonen. Het gaat dus niet om bijvoorbeeld een woning voor de verhuur of een vakantiewoning.
 • De koopsom (inclusief een eventuele garage, schuur of extra grond) is niet meer dan € 440.000. 
 • Je hebt niet eerder een startersvrijstelling gehad. Heb je eerder een koopwoning gekocht zonder startersvrijstelling en is dit je volgende woning, maar voldoe je wel aan de voorwaarden hierboven? Dan heb je voor deze nieuwe woning alsnog recht op startersvrijstelling.

Let op: koop je samen met iemand anders een woning? Dan moeten jullie allebei aan de voorwaarden voldoen om allebei vrijstelling te krijgen. Als jij wel maar je partner er niet aan voldoet (of andersom), dan krijgt alleen een van jullie beide vrijstelling. Stel: jullie zijn allebei voor 50% eigenaar van de woning. Dan hoef je dus slechts over 50% van de woning de 2% belasting te betalen.

Hoe maak ik gebruik van de vrijstelling?

Wil je gebruikmaken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters? Vul dan de Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling van de Belastingdienst in. Het is belangrijk dat je deze ondertekende verklaring al vóór de sleuteloverdracht aan de notaris hebt gestuurd. Hij voegt deze bij de transportakte voor de woning.

Wat als je de vrijstelling pas later wilt gebruiken?

Het kan zijn dat je de vrijstelling liever pas voor een volgende woning gebruikt, bijvoorbeeld als je verwacht dan een iets duurdere woning (wel onder € 440.000) te kopen. In dat geval kun je ook van de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters afzien. Belangrijk is wel dat je ook op dat moment aan alle voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Je betaalt dan op dit moment het standaardtarief van 2%.

Let op: overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar

De overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar. Je kan het bedrag dus niet opvoeren in je belastingaangifte na de aankoop van je woning.

Het positieve nieuws is dat enkele andere kosten koper wel aftrekbaar zijn voor de belasting. Dat geldt bijvoorbeeld voor de taxatiekosten, de kosten voor hypotheekadvies en de kosten voor de notaris.

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven op de verkoop van een onroerend goed, zoals een huis, grond of gebouw. Deze belasting is verschuldigd door de verkoper en betaald door de koper. De belasting is meestal een percentage van de aankoopprijs en kan variëren afhankelijk van de locatie. De belasting is vaak verschillend voor woningen en andere onroerende goederen.

De biedprocedure bij het kopen van een woning bestaat uit meerdere stappen.

1. Bieden op een woning
Als je een woning hebt gevonden die je wilt kopen, moet je een bod doen op de woning. Als je een bod doet op een woning, betekent dit dat je bereid bent om de verkoopprijs te betalen.

2. Acceptatie van het bod
Nadat je een bod hebt gedaan, moet de verkoper het bod accepteren. Als het bod wordt geaccepteerd, kan er worden overgegaan tot het ondertekenen van de koopakte, waarin alle afspraken worden vastgelegd.  

3. Onderhandelingen
Als de verkoper het bod niet accepteert, kun je de prijs onderhandelen. De verkoper kan je verzoek afwijzen of een tegenbod doen. Als je akkoord gaat met het tegenbod, kan je de woning kopen tegen de nieuwe prijs. Er zal een koopakte worden opgemaakt ter ondertekening van verkoper en koper.

4. Financiering
Als je akkoord gaat met het bod of het tegenbod, moet je de financiering voor de woning regelen. De verkoper kan je verzoek afwijzen als je geen financiële middelen hebt.

5. Koopovereenkomst
Als je de financiering hebt geregeld, kun je een koopovereenkomst ondertekenen met de verkoper. De koopovereenkomst bevat alle voorwaarden en bepalingen die gelden voor de verkoop van de woning.

6. Afsluiten van de transactie
Nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend, kun je de transactie afsluiten. De verkoper ontvangt de verkoopsom en je ontvangt de sleutel voor de woning.

Kijknaarhuizen.nl werkt uitsluitend met gecertificeerde en zeer vakkundige makelaars, veelal aangesloten bij de bekende brancheorganisaties zoals de NVM, VBO en Vastgoed Pro. U kunt van de makelaar verwachten dat hij ervoor zorgt dat u een goede en winstgevende deal sluit. De makelaar zal u helpen bij het zoeken naar geschikte panden, het verzamelen van documenten voor de transactie, het onderhandelen over de voorwaarden en het helpen bij de afwikkeling van de transactie. De makelaar zal u ook informeren over de lokale markt en de regelgeving, waardoor u een goed geïnformeerde beslissing kunt nemen.

Contact

call (085) 080 10 60 mail info@kijknaarhuizen.nl Plan een adviesgesprek
check Altijd een topmakelaar
check Veel lokale marktkennis
check Vaste lage prijs
check Full service van hoge kwaliteit
© Copyright 2024 kijknaarhuizen.nl | Privacyverklaring | Cookiebeleid | | Algemene voorwaarden | Website door Nextlead